Кратко представяне

Българска петролна и газова асоциация

 
е учредена през 1999 г. от основните фирми в нефтената и газовата индустрия: „Петрол“ АД, „Шел България“ EАД, „Овъргаз Инк.“ АД, „Шел Газ България“ АД, „Топливо“ АД. Сега членове на асоциацията са: „Бент Ойл“ АД, „Булмаркет ДМ ООД“, „Ви-газ България ЕАД“, „Газтрейд АД“, „Еко България ЕАД“,  „ЗАРА-Е“ ЕООД, „Инса Ойл ООД“, „Литекс“ АД, „Лукойл България ЕООД“, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „ОМВ България“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД,  „Ромпетрол България ЕАД“, Синергон Петролеум ЕООД, и „Шел България“ EАД.  Асоциацията беше създадена при условията на държавен монопол в петролната индустрия. Доминиращата позиция на най-голямата държавна рафинерия „Нефтохим“ и неприватизирания дистрибутор „Петрол“ определяха една неравна база за играчите на петролния пазар. В тази атмосфера главната задача на асоциацията беше предопределена – да допринася за процеса на демонополизация в петролната промишленост и да съдейства за прилагане на конституционното право на свободна предприемаческа инициатива. Организацията играе активна роля в последвалите събития и днес цените на горивата са либерализирани и се подчиняват само на регулацията на пазарните принципи. Както „Нефтохим“, така и „Петрол“ днес са частна собственост и спазват правилата на пазарната икономика.

След постигането на тази първа цел Българската асоциация за нефт и газ насочи дейността си към коопериране с държавните власти и други неполитически организации в процеса на хармонизиране на българското законодателство с Acquis Communautaire като стъпка към интегрирането на България в Европейския съюз.

Асоциацията е доброволна неполитическа организация. Нейните членове се ръководят от желанието да обединят своя потенциал за защита на интересите на дистрибутори, производители и търговци на дребно на петролни и газови продукти, за развитие на търговията и промишлеността с нефт и газ в България чрез утвърждаване на равнопоставеността на икономическите субекти и лоялната конкуренция.

Като съзнават факта, че представляват интересите както на бизнес средите, така и на широката общественост, членовете на асоциацията работят в съответствие с правилата на Етичен кодекс, което гарантира чистота на деловия морал, повишена грижа за опазване на околната среда и за качеството на предлаганите продукти.

http://bpga.net

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: