ЕС готви закон за пълен отчет от петролни, газови и добивни компании по „държавни проекти“

Източник: http://www.guardian.co.uk

По-голяма прозрачност в работата на петролните, газовите и рудодобивните компании – това става факт, след като Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха съгласие по нов закон в тази насока. Гласуването в пленарна зала на ЕП ще е най-вероятно на 12 юни, а след това и Съветът трябва да даде окончателно одобрение, за да стане законът ще стане окончателно факт.
Съгласно нормата всяка петролна, газова или рудодобивна компания, която изпълнява проект от национално значение за дадена държава, трябва да обявява публично големите си паричните операции и плащания по проекта към държавата. И най-важното – няма значение дали в страната, в която се изпълнява проекта, има закон, който криминализира разкриването на такава информация т.е. счита я за информация в измерение от „национална сигурност”. Това, разбира се, се отнася за страните-членки на Европейския съюз.
В закона е записано, че всяко плащане над 100 хил. евро трябва да бъде обявявано, като са предвидени и клаузи, съгласно които компаниите не могат да раздробяват плащанията, за да избегнат публично публикуване на информацията.
В числото на плащанията, които трябва да се обявяват публично, влизат транзакции на национално, регионално и общинско ниво. Освен това под плащания се разбира продуктови трансфери, определени данъци и такси, дивиденти, бонуси, премии и плащания за инфраструктурни подобрения.

Важна клауза в новия закон е и това, че три години след влизането му в сила Европейската комисия ще направи оценка дали да не бъдат добавени и други сектори, както и да има допълнителни клаузи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: