„Газпром“ обмисля продължение на Северен поток към Великобритания

Източник: http://www.dnevnik.bg

zx450y250_2039076

Руският гигант „Газпром“ и холандската газова компания Gasunie са подписали предварително споразумение за проучване на потенциала за продължаване на газопровода „Северен поток“ до Великобритания, съобщи агенция Reuters. Това е една от няколкото газови сделки, сключени между представителите, водени от руския президент Владимир Путин, който е на посещение в Холандия, и местни компании.

Ако проектът се осъществи, продължението на газопровода би дало на „Газпром“ по-голям достъп до Острова, чието годишно потребление на синьо гориво е 100 милиарда кубически метра. Дългосрочното сътрудничество с Москва е стратегическо и за Амстердам, тъй като собствените му газови резерви се изчерпват и се очаква до 2025 г. страната да започне да внася.

Изпълнителният директор на руския газов гигант Алексей Милер заяви, че е била обсъдена възможността за газопровод до Обединеното кралство с капацитет от 27.5 милиарда кубика – същия като на вече съществуващите два ръкава от „Северен поток“. „Ключовият въпрос е да подпишем дългосрочен договор с британските ни партньори за доставки на британския пазар“, уточни Милер пред репортери.

Годишният капацитет на „Северен поток“, сега свършващ при северното германско градче Лубмин, е 55 милиарда кубика, които могат да задоволят около 10% от нуждите на Европейския съюз.

Освен с Gasunie „Газпром“ е сключил и два договора с Royal Dutch Shell – единия за съвместно проучване и добив на баженов петрол (еквивалентът на шистовия газ в нефтената индустрия), а другия за добив на въглеводороди от руския континентален шелф. Тези споразумения подчертават желанието на Кремъл да затвърди позицията си на глобален производител на петрол и газ, като отвори достъпа до руските резерви на трудноизвлечими горива за международните енергийни компании, разполагащи с необходимия опит за тяхната разработка.

„Инфраструктурата в Северозападна Европа може да бъде подобрена още, така че те (Холандия) се нуждаят от подкрепа (от страна на Русия) за инвестициите“, коментира интереса на Амстердам Ханс ван Клееф, енергиен икономист от държавно контролираната холандска банка ABN Amro.

„Силните руско-холандски енергийни взаимоотношения са от голямо значение и за двете икономики“, каза и холандският икономически министър Хенк Камп по време на посещението на Путин.

През последните години двете страни засилиха сътрудничеството си в енергийния сектор чрез няколко проекта. „Газпром“ се ангажира да осигури горивото за най-голямото открито хранилище за природен газ в Европа Bergermeer, което се строи в Северна Холандия, на 20 километра от газопровода BBL, свързващ Ниската земя с Великобритания. Когато бъде завършено през 2015 г., руският гигант ще разполага с 1.9 милиарда кубика капацитет.

Междувременно консорциум на холандската компания Vitol Tank Terminals International и руския инвестиционен холдинг „Сумма“ ще инвестира 1 милиард долара в нов нефтен терминал на пристанището в Ротердам. Когато бъде отворен през 2016 г., той ще може да обработва 2 милиона тона суров петрол и 1 милион тона рафинирани продукти, което ще го направи важен играч в глобалната търговия с петрол.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: