„Газпром нефт“ се прицели в големите бензиностанции

Източник: http://www.capital.bg

zx620y348_2006256

България е част от плановете на контролираната от „Газпромнефт“ сръбска компания NIS за изграждане на широка мрежа от първокласни бензиностанции в региона, което ще й позволи да се конкурира с големите европейски вериги. Това става ясно от интервю на генералния директор на сръбската компания Кирил Кравченко за информационния сайт Skrin. От около година компанията купува на порции малки бензиностанции в страната чрез българското си дружество „НИС петрол“ и така постепенно разширява присъствието си.

Системата на двата бранда

Намеренията на компанията са да използва двата си бранда – икономичният NIS Petrol и луксозният Gazprom, който беше пуснат миналата година, така че да може да покрие по-широк кръг потребители. „Бензиностанциите NIS Petrol са насочени към широка целева група, за която най-важното е да купува горива с европейско качество на разумни цени. Допълнителните услуги, които се предлагат в обектите, имат второстепенна роля за тези клиенти“, обяснява Кравченко. От друга страна, подходът при бензиностанциите с марка Gazprom е малко по-различен. „Там клиентите не само ще могат да купуват горива с най-високо качество, но и да се възползват от най-различни услуги – от обменни бюра, през интернет достъп до възможността да обядват в истински ресторанти и да посещават магазини с богат асортимент стоки“, казва Кравченко. По думите му системата на двойното брандиране се е доказала като успешна в целия свят и се прилага от гиганти като Shell, British Petroleum и OMV. Проучванията на NIS показват, че около 16% от шофьорите са готови да използват услугите на луксозните бензиностанции, а 49% – икономичния бранд. По този начин компанията се надява да привлече около две трети от клиентите.

Амбициозни планове

Налагането на по-високия бранд на пазара е приоритет на компанията за 2013 г. и трябва да приключи през следващите три години. „Планираме да изградим широка мрежа от премиумни бензиностанции в Сърбия, Босна, Румъния и България, която да може да се конкурира с най-добрите европейски компании в сегмента“, посочва Кравченко. Според него компанията има потенциал да го направи, така че мрежата в съседните страни да заеме челни позиции в търговията с горива на дребно. В Сърбия на практика NIS контролира пазара на дребно, където държи около 85%, и освен това притежава две рафинерии – в Панчево и в Нови Сад.

Основният фокус на сръбската компания през миналата година е бил развитие на мрежата за търговия на дребно с горива. Около 240 бензиностанции в страната са били модернизирани и ребрандирани, пуснат е бил и нов национален бранд – NIS-Petrol Tricolor. Открити са били обекти в Босна и Херцеговина, Румъния и България. NIS е купила около 100 бензиностанции и терени за изграждане на нови обекти извън Сърбия. Бъдещите планове на компанията също са доста амбициозни, като до 2015 г. тя смята да изгради мрежа от 800 бензиностанции, половината от които в чужбина.

Развитие в България

За намеренията на „Газпромнефт“ да навлезе на българския пазар се говори от няколко години, но първите стъпки бяха направени едва в края на 2011 г., когато „НИС петрол“ започна да изкупува бензиностанции от малки компании. До момента тя вече е собственик на 27 обекта, а според източници на пазара компанията изкупува и терени по новите трасета на магистралите, където да строи обекти на зелено. По неофициална информация плановете й са до края на 2013 г. да има 70 обекта, което би я превърнало в един от големите играчи на пазара. През миналата година „НИС петрол“ стана собственик и на половината от склада на „Газтрейд“ в Костинброд, като по този начин допълнително засили позициите си на пазара на горива. Макар че няма официална информация фирмата да е купила други бази за петролни продукти, в интервюто Кравченко казва, че фирмата е придобила „нови складове“ в страната. Складовата база дава независимост на компанията, която иначе би трябвало да наема вместимости от своите бъдещи конкуренти.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: