„Брент” може да поевтинее с 30% през 2013

Източник: http://www.energyonline.bg

Две са основните причини Брент да поевтинее с 30% до 80 долара за барел до края на 2013 г., според Робърт Левит, изпълнителен директор на Levitt Capital Management. Това са главно нарастващият добив на шистов петрол в САЩ в комбинация с изграждането на допълнителна инфраструктура, която да улесни доставките.

За момента петролът от сорта Брент се търгува при около 118 долара за барел – най-високите нива от май миналата година. Анализатори приписват повишената цена на петрола на възстановяването на двете основни световни икономики – САЩ и Китай.

Шистовият петрол, известен също като кероген, се извлича чрез коктейл от вода, инертни материали и химикали, които се инжектират под налягане в шистови скали и изтласкват природния газ и петрола към повърхността.

Eфектът от увеличения добив на шистов петрол е драстично подценяван от пазаритe, смята Левит:

„Цената на петрола пада и според мен ще се понижи до 80 долара за барел до края на годината. Това няма да се дължи на икономически колапс като този през 2008 г., а на огромните доставки на шистов петрол от САЩ“.

Друг фактор, който допринася за поевтиняването на петрола, е решаването на проблема с инфраструктурата. Изгражданите в момента нови петролопроводи чувствително ще понижат необходимостта за внос на суровината в САЩ до края на годината.

Наличната инфраструктура е с недостатъчен капацитет за пренос на увеличения добив на петрол в САЩ. Заради това рафинериите по източното крайбрежие на страната и Калифорния трябва да продължават да внасят петрол отвъд океана.

„Когато решим всички тези проблеми, цената на петрола ще се понижи и това ще е огромен стимул за световната икономика“, прогнозира Левит.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: