Започват дискусии ще застраши ли „Южен поток“ природата край Варна

Източник: http://www.investor.bg

„Южен поток“ ще излезе в близост до плажа „Паша дере“ в близост до Варна. Според опасенията на природозащитниците това ще доведе до изсичане на гори, а може и да застраши един от най-красивите девствени плажове у нас – „Паша дере“ и защитените местности „Лимана“ и „Ракитника“, пише БНТ. Не е за пренебрегване фоновото ниво на шума от компресорните станции, което може да изгони туристите от региона.

Тези опасения ще бъдат дискутирани по време на тридневна среща във Варна, на която ще бъде представен проекта „Южен поток“. Мненията и препоръките ще бъдат отразени в доклада за въздействие върху околната среда.

Преди броени дни от самата компания, която ще изгражда газопровода – South Stream Transport, публикуваха на своята интернет страница доклад относно бъдещите си стъпки. Според документа подводната част на трасето ще бъде строена на четири етапа. Трасето с дължина от 930 километра ще тръгва от руския град Анапа и ще преминава през българската и турската изключителна икономическа зона в Черно море.

Тръбите излизат край Варна и след три километра по сушата ще се включат в българската газопреносна мрежа, обясняват от компанията. За да защити плажа и водите от замърсяване при евентуални аварии, тръбите ще бъдат заровени в пясъка на дълбочина от 2,5 метра преди да излязат на повърхността. В останалата част от подводното трасе тръбите ще бъдат полагани директно върху морското дъно.

На повърхността върху тръбите ще бъдат заравяни на минимална дълбочина – между 0,8 и 1,5 метра, за да може земята да бъде ползвана и от съображения за сигурност. 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: