Времената на скъпия петрол отминават

Източник: http://www.investor.bg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е загрижена за световната икономика и коригира очакванията си за търсенето на петрол през следващата година в негативна посока. Затова и сега потребителите на петрол може да настроят в краткосрочен план отново на вълна „падащи цени“, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Поради по-слабото търсене цената на петрола можела отново да се доближи до границата от 100 долара, въпреки че днес тя се повиши. Цената на барел (159 литра) от сорта Брент нарасна с 1% до 115,7 долара. Преди около две години цената на барел беше малко над 80 долара.

„Икономическият спад в развитите страни може да достигне и най-важните развиващи се икономики“, предупреди ОПЕК в месечния си доклад, публикуван вчера във Виена. Не се очакват пропуски в доставките на петрол, особено в Съединените щати складовете са пълни в изобилие.

За петролния картел ОПЕК е необратим фактът, че търсенето през следващата година ще нарасне с доста по-слаби темпове, отколкото през 2012 г. Тази година дневното потребление е нараснало до около 900 000 барела. В последната си прогноза петролният картел изчислява сега, че дневното потребление на петрол през следващата година ще падне до  800 000 барела.

Ако икономическият растеж в развитите страни се окаже значително по-нисък, това би имало съответните големи последици за потреблението и цената на петрола. За дванадесетте страни- производителки на петрол, които са обединени в ОПЕК, най-големите рискове през следващата година ще дойдат от еврозоната. ОПЕК осигурява около 40% от световното търсене на петрол.

Потребителите биха могли да очакват добри новини и от рафинериите. Операторите се опитаха да компенсират спада в цените на произведените в рафинериите бензин и дизел с затварянето на излишния капацитет, особено в Европа. Според страните от ОПЕК сега обаче може да се очаква затваряне и на други рафинерии и в други части на света, така че в дългосрочен план не би трябвало да се очакват покачващи се цени и при рафинериите.

На следния линк, Доклада на ОПЕК за Септември 2012:

http://www.opec.org/opec_web/static_files_project/media/downloads/publications/MOMR_September_2012.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: