Еколозите приветстват Shell, заради отказа от проучване на Арктическия шелф

Източник: http://3e-news.net/

Еколозите приветстват деловия и прагматичен подход на нефтогазовите компании Shell и BP, които отложиха проучването в Арктическия шелф, съобщават от поделението на WWF (Русия).

Вчера стана известно, че англо-холандската компания Shell преустанови търсенето в шелфа на Аляска, основно заради леда. Преди това ВР също се отказа от скъпоструващия арктически проект „Либерти“ в Аляска, пише РИА Новости. По-евтино е да се преустанови проктът при условие, че не са ясни запасите, а икономическата целесъобразност е съмнителна.

Заради очевидните екологични рискове проектите съдържат в себе си и значителен дял икономическа неопределеност и съществен финансов риск. Както се вижда от примера на руските проекти и юлското решение на ВР, която се отказа от скъпоструващият арктически проект „Либерти“,  нефтогазовата разходка на практика се сблъсква с реалност, която потвърждава, че днес за проектите на Арктическия шелф има твърде високи рискове и те са икономически неизгодни“, коментира координатора на проекта по нефт и газ на Арктическата програма на WWF Михаил Бабенко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: