Дянков: Контролираме на 100% горивата в ”Нефтохим”

Източник: http://smart.dir.bg/
 
На 100 процента се регулира вносът и износът на горива в и от пристанище Росенец. Поставени са 600 цифрови датчици на входа и на изхода на пристанището, съответно на рафинерията Лукойл Нефтохим. Те ще работят, докато се поставят новите големи съоръжения за отчитане.

Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на въпрос на депутата от Синята коалиция Иван Иванов за изпълнение на наредбата от 19 февруари 2010 г., която задължава производителите на алкохол и на течни горива да монтират разходомери на всички точки от производствения си процес и данните да се изпращат в реално време, он-лайн, към агенция „Митници“.

Драмата с измервателните уреди в Лукойл Нефтохим се разигра в средата на миналата година. Рафинерията не успя да сложи измервателните уреди и лиценза и бе отнет от агенция Митници. Последва обжалване в съда и рафинерията продължи да работи. Към края на годината Лукойл Нефтохим и агенция Митници постигнаха споразумение, че наличните датчици могат да дадът за момента картината на вноса и износа на петролни продукти, и рафинерията получи срок от 1 година да сложи по-сложните технически средства, като лицензът бе върнат.

Благодарение на свързването на фискалните апарати в бензиностанциите, само от горива в държавния бюджет са влезли близо 90 млн. лв. повече за 2011 спрямо 2010 г., въпреки че потреблението им за периода е намаляло с 4 процента, припомни вицепремиерът. Симеон Дянков обясни, че в началото на т.г. има промяна в закона за данъчните складове, която по думите му облекчава режима за „главно някои обекти с национално значение /пристанище „Росенец“, при които, за да се приложи разпоредбата, са необходими по-дългосрочни инвестиции.
Освен фискалните апарати финансовото министерство нареди на бензиностанциите към НАП да бъдат свързани и измервателните им уреди. Тази стъпка породи брожение особено сред малките бензиностанции, които се оплакаха, че за тях това е голяма инвестиция. Те заподозряха големите вериги, че чрез този механизъм искат да увеличат пазарния си дял. Държавата пък подозира, че точно малките бензиностанции пласират контрабандно гориво.

До средата на март и всички търговци от зърнения сектор ще бъдат свързани със съответните фискални апарати към агенция „Митници“. В изпълнение на закона за акцизите и данъчните складове, както и на наредбата към него, за първата година от влизането в сила, такава връзка вече имат всички бензиностанции у нас и аптеки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: