ЕС е заинтересован от създаването на единна енергийна мрежа за Грузия, Турция и България

Източник: http://europe.bg

Европейският съюз е заинтересован от създаването на единна енергийна мрежа за Грузия, Турция и България, заяви пред журналисти в Давос еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той каза това след среща с премиера на Грузия Николоз (Ника) Гилаури, предаде БТВ.

Йотингер отбеляза, че „енергетиката е един от ключовите въпроси на сътрудничеството на ЕС с Грузия“, която е особено важна транзитна страна в региона и поради това Брюксел иска да сътрудничи с Тбилиси за създаване на единна енергийна мрежа между Грузия, Турция и България, „която да бъде много изгодна на всички страни“.

Ника Гилаури посочи от своя страна, че на срещата с Йотингер е обсъден и проектът АГРИ (AGRI), предвиждащ пренос на втечнен газ за Европа. Грузинският премиер изтъкна значението на този проект за всички участници в него (Азербайджан, Грузия и Румъния), така и за европейските страни. Той съобщи, че в близките месеци в Грузия ще бъде организирана конференция за АГРИ, в която ще участват представители на Грузия, Азербайджан, Румъния, Унгария и ЕС. Възможно е и участие на Украйна и някои страни от Средна Азия.

Проектът АГРИ предвижда пренос на азербайджански газ през газопроводи през черноморското крайбрежие на Грузия, където този газ да се втечнява на специален терминал, след което да се доставя с танкери до румънското пристанище Констанца. След това втечненият газ ще се превръща в природен газ и през съществуващата в страната газова инфраструктура ще се използва за потребностите на Румъния и други европейски страни.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: