Съдът върна лиценза на „Лукойл Нефтохим“

Източник: http://money.bg

Официално „ЛукОйл Нефтохим“ от днес e с възстановени лицензи за акцизния склад на бургаската рафинерия и петролният терминал „Росенец“. Това стана възможно, след като Административен съд София град определи на последното заседание по делото то да бъде прекратено, предаде репортер на БГНЕС.

В съда и Агенция „Митници“, и ЛукОйл подадоха молба, в която посочват, че са сключили споразумение и искат то да бъде потвърдено. Съдът го потвърди и обезсили решението, с което бе отнет лицензът на компанията. Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване.

Акцизният склад на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ и петролният терминал „Росенец“ са с отнет лиценз от 22 юли 2011 г., но рафинерията и терминалът продължиха да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) по жалба на „ЛукОйл“ спря на 10 август изпълнението на решението на агениця „Митниците“. По този начин спорът за това дали законно е отнет лицензът, се пренесе в Административния съд на София.

Двете споразумения между петролната компания и Агенция „Митници“ са сключени на 23 януари, обясни Соня Вълкова директор на дирекция „Правно – нормативна“ в агенция „Митници“. Вчера са представени в съда с молба и от двете страни да бъдат потвърдени.

Вълкова посочи, че в споразумението „ЛукОйл“ се задължава да приведе в съответствие своите данъчни складове, а Агенция „Митници“ в 3-дневен срок, след като заявят, че са го направили, трябва да установи дали това е така. Всички уреди са монтирани според изискванията на закона в единия данъчен склад.

В заявлението пише, че в рамките на година и половина ще бъдат доставени уреди и за петролния терминал Росенец. „Удостоверението, което е издадено за съответствие има определен срок 18 месеца, по искане на „ЛукОйл“ – те определят срока и в този срок те са длъжни да сложат и последните уреди, които костват достатъчно много средства и технически са много по-сложни за изпълнение“, каза Соня Вълкова. Тя посочи, че и към този момент проверката установява, че вече има достатъчно средства за измерване и контрол, които дават възможност за контрол от Агенция „Митници“ в реално време.

Вещите лица, които изготвиха експертизата ще получат възнаграждения, но не по 2000 лв., а по 400 лв., определи още съдът. Причината – те са искали допълнително схема, която вече е била в материалите по делото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: