Цената на нефта пак гони 120 долара за барел

Източник: http://www.publics.bg
 
Има вероятност до месеци цените на петрола „Брент“ да достигнат 120 долара за барел
 
Намесата на Международната енергийна агенция (IEA), която цели да понижи цените на нефта чрез увеличение в предлагането с 60 млн. барела се провалиха, пише електронното издание РБК daily. По малко от три седмици бяха нужни на пазара цената на нефта да се върне обратно към стойности близки 120 долара за барел. 
 
На 159-та среща на членовете на OПEK през юни участниците така и не се договориха за увеличение на квотите на суров петрол с цел да се намалят цените на нефта. В отговор IEA за трети път в своята история разпечата своя запас с мотивацията, че заради гражданската война в Либия в света е възникнал дефицит на нефт. Генералният секретар на OПEK Абдала Ел-Бадри от друга страна окачестви действията на IEA като неоснователни и призова да се спре с манипулациите на нефтения пазар, посочвайки, че резервите са предназначени за използване само в изключителни случаи. 
 
Въпреки че IEA в продължение на 30 дни пускаше на пазара по 2 млн. барела на ден, последния петък цените на петрола „Брент” са надминали 118 долара за барел. Подобна динамика се наблюдава и на Нюйоркската борса, където в резултат на мерките на IEA петролът с марка WTI падна от 96 на 91 долара за барел, но миналата седмица цените отново надминаха равнищата от през юни. Така според експерти още през следващите няколко месеца може да се очакват цени на „Брент” достигащи 120 долара, а ако IEA продължи да доставя на пазара нови обеми, това можело да има обратен ефект.
 
От друга страна сред експертите от индустрията се откроява мнението, че европейските политици упорно ще се стремят да не допускат силно поскъпване на петрола. Също така има вероятност на пазара на нефт по примера на пазара на сребро да бъдат завишени изискванията за маржиналните стойности, което ще покаже реалното ниво на спекулациите. Съчетанието на тези фактори според експертите има потенциала да понижи цените на петрола „Брент” до 90 долара за барел. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: