Нова евродиректива на път да оскъпи горивата

Източник: http://www.dnevnik.bg

Акцизите върху горивата у нас може допълнително да се повишат, ако се приеме в сегашния й вид директивата за облагане на енергийните източници, разработена от Европейската комисия.

Проектът на документа е публикуван на сайта на комисията и предвижда данъците върху енергийните източници да не се обвързват само с енергийността им, но и с емисиите въглероден двуокис, които се отделят в атмосферата при тяхното изгаряне.

Ако се приеме от Европейския съвет, директивата трябва да влезе в сила от началото на 2013 г. В момента документът е изпратен за оценка от правителствата на страните членки.

В проекта са вписани 6 опции, като всяка от тях залага повишаване с 6% на минималната акцизна ставка за бензина спрямо сегашната, а при дизела нарастването на данъка може да е между 21 и 39%. Те ще се формират от различни комбинации за облагане между енергийността и потенциала на енергоизточниците да замърсяват.

Акцизите обаче се включват в цената на енергийните продукти, върху която се начислява и ДДС. Затова крайните стойности ще се повишат повече, отколкото самите акцизи. Ако директивата се приеме в някой от сега разглежданите варианти, бензинът ще поскъпне с 5 стотинки на литър, а дизелът – между 15 и 29 стотинки за литър.

От Министерството на финансите признаха, че проектът за директивата вече се разглежда от дирекция „Данъчна политика“, но отказаха коментар, тъй като последствията за страната ни все още анализират.

„В момента се изготвя държавната позиция и е рано да се правят коментари“, обясниха от пресслужбата на министерството и допълниха, че ако се приеме документът, той ще очертае новата политика на ЕС по облагане на енергоизточниците.

Неофициално експерти от финансовото ведомство коментираха, че най-вероятно ще съгласуват националната позиция с парламента. Така ще позволят на депутатите да отхвърлят предложението и правителството да се обяви против при обсъждането му в Брюксел. Такъв прецедент имаше миналата седмица, когато бюджетната комисия гласува „против“ новата директива за корпоративния данък в Европейския съюз.

Източник на „Дневник“ коментира, че други възможни действия са да се търси преходен период, в който България да въведе предлаганите ставки след 2013 година. Възможно е да се предложи запазване на минималните ставки или пък да поискаме повишение с по-малки стъпки.

В увод към проекта за новата директива ЕК посочва, че Европейският съюз си е поставил нови цели в областта на енергетиката и сега действащата директива, приета през 2003 година, не отговаря на новата енергийна стратегия на общността.

Като мотив за предложението се посочва, че сегашните формули за облагането не отчитат въглеродните емисии, отделяни при потреблението на енергийните продукти. Даден е за пример фактът, че в момента се насърчава употребата на въглища чрез по-ниско облагане, а в същото време при горенето им се отделят най-големите въглеродни емисии в сравнение с останалите продукти.

В оценката си за въздействието на директивата върху икономиката на Евросъюза комисията посочва, че с предложението ще се осигури по- ефективно облагане както от екологична, така и от фискална гледна точка. Разходите по пренастройване на сегашните данъчни системи пък щели да са изключително ниски или дори нулеви.

Причината е, че в момента вече има изградена система за облагане с акцизи на енергийните продукти и въвеждането на нов елемент, който се отнася до въглеродната интензивност, няма да увеличи административната тежест за бизнеса и данъчните служби. Именно с него обаче се очаква минималните акцизни ставки да се повишат спрямо сегашните (виж таблицата).

Според оценката на комисията макроикономическите ефекти ще зависят от това как държавите членки използват допълнителните приходи, които ще се осигурят от повишаването на ставките. Допълнителните приходи от повишените акцизи пък може да компенсират понижаването на осигурителната тежест и така да се стимулира заетостта, считат от ЕК.

Реално обаче новата директива със сигурност ще повиши акцизите в страни като България, Румъния и Кипър, чиито ставки са близки до минималните в Европейския съюз. Западноевропейските държави, които са въвели равнища над минималните, ще могат така да настроят системите си, че ако искат, ще е възможно да не повишат акцизите си.

Потърсена за коментар, депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че позицията на партията ще се определи след консултации с финансовото министерство, а такива още не са провеждани. Алиосман Имамов от ДПС пък обясни, че неговата партия иска дори сегашните минимални ставки да се понижат. Затова при евентуално обсъждане в Народното събрание депутатите на ДПС щели да гласуват против.

Народни представители от БСП вчера не бяха открити за коментар по темата.

Мартин Димитров пък посочи, че не само той и СДС са против „тази глупост“, но също така и Европейската народна партия щяла да се противопостави на директивата на обсъждане в Европейския парламент.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: