Лукойл ще добие първите количества петрол от Ирак през 2013г

Източник: http://3e-news.net/

Лукойл ще започне добива на първите количества нефт от находищe в Ирак през 2013г, съобщи президентът на компанията Вагит Алекперов на среща с руския премиер Владимир Путин в събота, предаде агенция ИТАР- ТАСС. Според сайта на руското правителство акцентът в разговора е поставен върху отношенията на „Лукойл” с „Роснефт”. Преди Великденските празници двете компании подписаха споразумение за дълосрочно сътрудничество. То предвижда двете компании да работят заедно и в чужбина.

 „Ние развиваме проекта в Ирак и изграждаме система за сигурност на селищата на служителите в нефтодобива. Мисля, че през 2013г ще потекат първите количества петрол.”, каза Алекперов. Първоначално компанията планираше да започне година по-рано добив от находището „Западно Курна 2”. В проучванията и добива в Ирак ще бъдат инвестирани общо 30 млрд. долара през следващите десет години. Първоначалната инвестиция се оценява на 4.5 млрд. долара.

 До първи септември ще е готов списък на обектите и предложение за създаване на консорциум без чуждестранно участие за проучване и добива в шелфа на Черно, Каспийско море и Арктика. ”Ние разгледахме възможността да обединим усилията си в Каспийско, Азовско, Черно море и Арктическото крайбрежие. Консорциумът ще обедини руски компании с активи и ефективност за всеки от участниците в този пазар. Това е стъпка напред, която ще ни позволи да изпълним много сложни технологични и капиталоемки проекти”, каза Алекперов. Той допълни, че двете компании разглеждат два обекта, на които могат да проведат проучвания. По думите му строителството на отделен нефтопровод с малък диаметър е неизгодно за компаниите, което налага те да се обединят в изграждането на инфраструктурата. Намеренията са за всеки проект да бъде създадено отделно смесено дружество, пояснява агенция РИА Новости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: