Рязко поевтиняване на петрола

Източник: http://3e-news.net

Наблюдава се известна стабилизация на петролните пазари в днешната азиатска търговия, след екстремните покачвания на цените на суровината през последните два-три дни. Най-критично беше положението вчера по обяд, когато котировките се повишиха до рекордни нива, достигани преди две години и половина.

 

Априлските фючърси на сорта Brent удариха 119.79 долара за барел, но само за два часа и половина снощи свалиха с 8 долара, до 111.40 долара за барел. Американският лек петрол, който също се извиси до рекордните 103.41 долара за барел, поевтиня с над 6 долара, до 97.28 долара за барел.

 

Според анализатори на агенция Reuters една от основните причини за резкия спад на цените на петрола бе тиражираният слух, че либийският лидер Муамар Кадафи се готви да избяга с частния си самолет. С по-голяма тежест обаче се оказа новината, че Саудитска Арабия води преговори с големите европейски петролни компании, които най-много са засегнати от бунтовете в Либия, че ще има осигури нужното количество висококачествен петрол, за да им бъде компенсиран спадът на доставките от Джамахирията.

 

Освен това САЩ и Международната енергийна агенция (EIA) обявиха, че глобалното предлагане на петрол остава в достатъчен обем. Това накара много играчи на стоковите пазари бързо да прибират натрупаните печалби през последните дни, което ускори поевтиняването на суровината.

Стремителното падане на цените вече е овладяно, защото към 8 часа българско време на азиатските пазари сортът Brent с доставка през април се повиши с близо 1 долар до 112 долара за барел, докато фючърсите на американския лек петрол се повишиха с малко над 50 цента до 97.85 долара за барел.

 

Успокояването на петролния пазара ще продължи, прогнозират анализатори, попитани от Reuters, тъй като кризата в Северна Африка вече не може да изненада инвеститорите. Те очакват котировките да паднат още през следващата седмица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: