Британското посолство в София намалява въглеродните си емисии със зелена стратегия

Източник: http://stroitelstvo.info

Британското посолство в София постигна 8% намаление на въглеродните си емисии и спести 13 600 лв. Това се посочва в доклад за изпълнението на целите за околната среда на дипломатическата мисия през 2009-2010 година.

Намалението на потреблението на вода с 41% е един от най-големите успехи на зелената програма на посолството.

През 2009-2010г. са постигнати повечето от годишните екологични цели, поставени в дългосрочната стратегия за намаляване на въздействието върху околната среда, отчитат от мисията. 

През периода е постигнато и 14% намаление на потреблението на електроенергия, което е довело до спестявания от 8900 лв.
Сред приложените мерки са замяна на електрически крушки в резиденцията с енергийно спестяващи, закупуване на електрическо и електронно оборудване с висок клас енергийна ефективност и изключване на компютрите в извънработно време.

Реализирано е 4% намаление на потреблението на топлоенергия в посолството, което е спестило 2600 лева, постигнато чрез изключване на топлоподаването в извънработно време.

Емисиите от самолетни полети са намалели с 14%, основно чрез замяна на полетите с видео-, теле- и WebEx онлайн конференции, когато това е възможно.

Посолството е постигнало и 41% намаление на потреблението на вода, което е спестило приблизително 1800 лв. Сред приложените мерки са повторната употреба на водата от басейна и употребата на по-малко вода за напояване на градината чрез събиране на дъждовна вода, подновяване на напоителната система, закупуване на таймери и спазването на правила за поливане през лятото.
От началото на зелената на депломатическата мисия през 2007 г. до сега потреблението на вода е намалено с 56%.

Потреблението на хартия за офиса е намалено с 13%, като са спестени 280 лв. Тези резултати са постигнати чрез съхраняването на някои документи само в електронен формат и провеждане на състезание между всички служители на посолството за идеи за спестяване на хартия.

През 2009 и 2010 година британската дипломатическа мисия не е постигнала намаляване на потреблението на гориво, дори има 4% увеличение. Основната причина за това е увеличеният брой пътувания извън столицата.

Сред мерките за насърчаване на екологичността британското посолство е разработило справочник за зелени поръчки, който представя политика на мисията за зелени поръчки, както и списък с основните групи продукти и екологичните критерии, които посолството ще има предвид при закупуването им. 

Вашият коментар