Ваньо Танов: Сивият сектор не е доволен

Източник: http://www.cross-bg.net

 

София /КРОСС/  Няма доволни от мерките, които предприемаме, както в сивия, така и в не толкова сивия сектор на икономиката. Това заяви директорът на Агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов на публична лекция в УНСС за дейността на митниците в условията на икономическа криза, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Танов е оптимист за събираемостта от акцизи и митнически ставки. Той изтъкна положителната оценка от Международния валутен фонд за работата на агенцията.

Директорът на митническата агенция отбеляза, че в края на 2009 г. е имало много сериозен спад на вноса, което няма как да не се отрази на сбора на митническите такси.

По отношение на акцизните стоки – горива, цигари и алкохол – Танов каза, че през годините законът многократно е бил променян в подкрепа на една или друга фирма. По думите му, към момента вече имаме сериозно законодателство, което регламентира акцизите и дава равни възможности на всички.

В лекцията си Танов описа мерките, които са взети от новото ръководство на Агенция „Митници“. Той изрази увереност, че след два месеца когато изтича гратисният период за акцизните складове, в който трябва да има измервателни уреди на входа и на изхода, на 90 процента държавата ще знае точната ситуация.

След лекцията ген. Танов уточни пред журналисти, че се готви софтуерен продукт, чрез който точната информация за това, което е влязло и излязло от складовете, ще е в реално време на разположението на митническите служители. Когато бъде завършена и системата, която свързва и касовите апарати на бензиностанциите с Агенция „Митници“ ще са знае точно дали има разлика между платения акциз и продаденото гориво и ще могат бързо да се вземат мерки.

По думите на Танов – така ще знаем за евентуална контрабанда или измама още в първите дни след извършването й, а няма да се чака с години, за да може евентуална ревизия да разкрие щетите за държавния бюджет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: