„Лукойл“ иска да строи вятърни електростанции у нас

Източник: http://www.econ.bg

 

Руският петролен гигант „Лукойл“ се интересува от строителството на вятърни електростанции, съобщи президентът на корпорацията Вагит Алекперов по време на лекция пред студенти в град Перм.

Обсъжда се възможността за строителството на подобен род станции в регионите от стратегически интерес в чужбина – България и Румъния.

В качеството на приоритетни направления, по думите му, в момента се разглеждат хидро- и вятърната енергетика, а също слънчевата и геотермалната енергетика.

„Надяваме се, че още през 2010 г. „Лукойл“ може да стане първата руска енергийна компания, притежаваща вятърни електростанции“, каза той, цитиран от бизнес сайта „Финмаркет“ и БГНЕС.

„Един от първостепенните проекти за съвместна реализация може да се превърне Ейската вятърна електростанция в Краснодарски край“, отбеляза Алекперов, уточнявайки, че в момента компанията проучва различни участъци за строителството на пилотна вятърна електростанция.

Един от перспективните райони е крайбрежието на Каспийско море, в близост до град Лаган. Но освен това се обсъжда възможността и за строителството на вятърни електростанции в регионите от стратегически интерес в чужбина – България и Румъния.

В момента „Лукойл“ разработва проект за създаване на мрежа от енергийно ефективни бензиностанции. Първата подобна бензиностанция, снабдена с енергийна инсталация, работеща със слънчева енергия, ще бъде открита по време на инвестиционния форум в Сочи. Поставянето на фотоелектрически модули на бензиностанциите ще позволи да се намалят обемите на закупуваната от тях електроенергия с 30%.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: