Газпром опитва да купи Total във Великобритания

Източник: http://www.investor.bg/?cat=6&id=95821

Руската енергийна компания Газпром вероятно ще отправи оферта за придобиването на мрежата от бензиностанции във Великобритания на френската Total, предава Sunday Times.

Обект на преговори са още петролна рафинерия и 247-километров газопровод, който обслужва югоизточна Англия и летище Хийтроу. Очаква се преговорите да се водят от поделението на Газпром за петролен бизнес Газпром Нефт, а предполагаемата цена е над 1 млрд. лири.

Сред кандидатите за придобиване на активите на Total във Великобритания са още Essar Group, Valero Energy и поне още един инвеститор, допълва вестникът. Френската компания пък е наела JPMorgan за водене на преговорите.

Намеренията на Total са поредният трус за петролния бизнес във Великобритания, тъй като доста компании се опитват да напуснат пазара в страната. Причината е, че на него се работи с доста ниски маржове на печалабта.

За момента Chevron също се опитва да продаде рафинерията си в Уелс, както и мрежата си от бензиностанции. Търсената цена е около 3,1 млрд. лири. Royal Dutch Shell пък преговаря с индийската компания Essar за продажбата на рафинерия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: