Работна група по ЗЕ в МИЕТ

Източник: БПГА

На 18.03.2010 г. в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се проведе първо заседание на работната група за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Представители на държавната администрация, неправителствените организации, бизнесът и синдикатите бяха сред поканените участници в срещата. Основната цел на промените в закона е съобразяване с европейското законодателство и по-специално с директиви 2008/114/ЕО на Съвета, отнасяща се до установяването и означаването на европейски критични инфраструктури и оценката на необходимостта от подобряване на тяхната защита и 2009/73/ЕО относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ, която е част от Третия либерализационен пакет, касаещ пазара на природен газ.

От страна на МИЕТ бе изразено желание освен нужните промени по европейското законодателство, да се даде възможност за промяна и на текстове, създаващи проблеми пред бизнеса или такива които са в явно противоречие с други законови норми. Поради кратките срокове за транспониране участниците в работната група бяха подканени да изпратят своите предложения и бележки по съществуващия закон и по директивите за транспониране.

Сред участниците в работната група се изказа мнение, че Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогорива трябва да бъдат обединени в един текст, но то остана без отговор от страна на МИЕТ.

Очаква се скоро да бъдат формирани три подработни групи – газов сектор, електроенергия и топлофикационни дружества.

БПГА подканва своите членове заинтересувани от евентуални промени в Закона за енергетиката да изпратят своите предложения за промени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: